Συναντήσεις με τη Μίκα Χαρίτου-Φατούρου

Η Κυρία Μίκα Χαρίτου-Φατούρου, διακεκριμένη ελληνίδα ψυχολόγος, διεθνώς γνωστή για τις μελέτες της περί ψυχολογίας κρατικών οργάνων καταστολής η οποία διατέλεσε καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης συζητά με τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην εκπομπή «Συναντήσεις» με θέμα «Αντίσταση στην Ψυχολογικοποίηση» για το αν το παλιό σύνθημα «Συντρίψτε την Ψυχολογία» ως μια επιστήμη στην υπηρεσία της εξουσίας ισχύει ακόμα.

Η Κυρία  Χαρίτου – Φατούρου εκφράζει επίσης τις ανησυχίες της και τους προβληματισμούς της σχετικά με την ουσία της εκπαίδευσης και διάφορα κοινωνικά θέματα όπως η διαφορετικότητα, ο ρατσισμός, η κατακόρυφη  άνοδος της βίας και της επιθετικότητας στα σχολεία κ.λ.π. σε  συνέντευξη που παραχωρεί στον εκπαιδευτικό Νίκο Κυπριωτάκη.

Στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, η Κα Χαρίτου – Φατούρου αναφέρεται σε Διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα , όπως αυτό της Φιλανδίας , και στο πρόγραμμα «Σχολεία Συνεργατικής Μάθησης  και Πρόληψης» στο οποίο υπήρξε συντονίστρια και επιστημονικά υπεύθυνη. Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται στις παιδαγωγικές αρχές του Γάλλου παιδαγωγού Celestin Freineit και του Έλληνα Μίλτου Κουντουρά και έχει σαν  στόχο την λειτουργία του σχολείου ως κοινότητα, μέσα από την αναβίωση των κοινοτικών αξιών (συλλογικότητα,συντροφικότητα, αλληλεγγύη και ισοτιμία). Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε γυμνάσια και σε δημοτικά όλης της χώρας από το 2010.

Στέλλα Μπαδικιάν, Εκπαιδευτικός, Συνεργάτιδα στο Πρόγραμμα «Σχολεία Συνεργατικής Μάθησης και Πρόληψης»