Ζάφου Ξαγοράρη, «Λοξή Τάξη»

FullSizeRender_1Η εγκατάσταση παρουσιάζεται ως χρηστικό γλυπτό μιας σχολικής τάξης φτιαγμένης για συνθήκες υπαίθριας διδασκαλίας έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε λοξό έδαφος. Η υπαίθρια αυτή τάξη αναφέρεται σε μορφές εκπαίδευσης που ιστορικά εφαρμόζονται υπό συνθήκες κρίσης (πόλεμος, σεισμός, στρατόπεδο συγκέντρωσης, κλπ.), όταν υπάρχει αδυναμία διδασκαλίας σε στεγασμένο χώρο.

Σε συνέχεια της ενασχόλησης του Ζάφου Ξαγοράρη με παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και με τις λειτουργίες του, η εγκατάσταση στο Μουσείο Μπενάκη διερευνά τον τρόπο εκπαίδευσης ως κοινωνική αλλαγή. Οι συσχετισμοί που ενεργοποιεί η «Λοξή Τάξη» με τις κοινωνικές συνθήκες της κάθε εποχής, την ιστορική μνήμη, τη φύση, την ύπαιθρο, τη γη, αλλά και ο εφήμερος χαρακτήρας του έργου, το εντάσσουν σε αυτή την κατηγορία έργων που ασχολούνται με το «δημόσιο χώρο» επιτρέποντας μια πιο δημοκρατική συμμετοχή.

Ο Ζάφος Ξαγοράρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης. Το θέμα της Διδακτορικής του Διατριβής, η οποία αποκτήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ήταν η κατασκευή των θαυμάτων από τον Ήρωνα τον Αλεξανδρέα. Εκτός από σχέδια δύο διαστάσεων το καλλιτεχνικό του έργο περιλαμβάνει ηχητικές εγκαταστάσεις και δράσεις στον δημόσια χώρο. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ. ενώ έχει υπάρξει προσκεκλημένος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο του Sassari στην Σαρδηνία. Ακόμα, έχει κληθεί να παρουσιάσει την δουλειά του σε Πανεπιστήμια όπως το IUAV της Βενετίας, το School of Visual Arts της Νέας Υόρκης, την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Παλέρμο, το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο και άλλα. Η τελευταία του ομαδική έκθεση είχε τίτλο «Σχέδια Ήχου και πραγματοποιήθηκε» στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα, 2014. Πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις είναι μεταξύ άλλων οι: «No Country for Young Men: Contemporary Greek Art in Times of Crisis», BOZAR, Βρυξέλλες, Βέλγιο, 2014, 4η Μπιενάλε της Αθήνας Agora, Αθήνα, 2013, «Sotto Quale Cielo», Μουσείο Riso, Παλέρμο, Ιταλία, 2011.

(αναδημοσίευση από το http://www.britishcouncil.gr)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s