Ο δάσκαλος και τα όνειρα των παιδιών

Alkionis

Βρεθήκαμε μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς της πράξης και τους ανθρώπους που κλήθηκαν στον ιστορικό κινηματογράφο «Αλκυονίδα» το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015 μετά τις 2 μεσημέρι μέχρι περίπου και πριν της 7 για την προβολή της ταινίας «Ο Δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται» και μια μεγάλη συζήτηση.
Με δυσκολίες, όπως αυτή της μετάθεσης της ώρας προβολής και την επί μακρόν συζήτηση που ήταν ένας μεγάλος μαραθώνιος για όλους μας.

Όμως το κάλεσμα είχε την ιστορική ανταπόκριση που όλοι μας αισθανθήκαμε, αυτή που μοιραστήκαμε, τις αγωνίες και τη λαχτάρα μας για μια παιδεία σε αντίστιξη με την προηγούμενη περίοδο και μια παιδεία ανοιχτή στην εναλλακτική παιδαγωγική αλλά κριτική στην φιλελεύθερη κατ’ οίκον διδασκαλία ή την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την γονική αυθεντία.

Για μια παιδεία των από κοντά σχέσεων της παιδικής ηλικίες με τους ενήλικες που κάνει τα παιδιά μικρούς πολίτες. Στην ένταση των σχέσεων διοίκησης και παιδαγωγικής έγινε αισθητή η προτεραιότητα της παιδαγωγικής, είτε του Celestin Freinet, είτε του Janusz Korczak, είτε Paulo Freire.

Όλοι οι άνθρωποι που βρέθηκαν συνομολόγησαν τις άμεσες επιθυμίες των παιδιών και των δασκάλων: να βγαίνουν πιο εύκολα έξω από το σχολείο, να μειωθεί το γραφειοκρατικό έργο, να έχουμε γραμματεία στα σχολεία, να έχουμε εκ περιτροπής διευθυντή από τον Σύλλογο Διδασκόντων, να έχουμε μικρά σχολεία, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα εικαστικά, να έχουμε συνεταιρισμούς μέσα στο σχολείο, επιτέλους τα σχολεία να αποκτήσουν βιβλιοθήκες και με βιβλία των παιδιών, όπως θα ήθελε και ο Celestin Freinet, να έχουμε κίνηση μέσα κι έξω από το σχολείο χωρίς απαγορεύσεις, να βιώνουμε παιδαγωγικά το τρίπτυχο τάξη – αυλή – κοινότητα, να καταργηθεί η αξιολόγηση, να καταργηθεί η βαθμολογία στα παιδιά, να καταργηθούν οι αποβολές όπως θα ήθελε η Έλλη Αλεξίου, να υιοθετούνται χώροι γύρω από το σχολείο για να παίρνουν μέρος στη παιδευτική διαδικασία, να έχουμε σχολικό κήπο, να έχουμε παιδαγωγική της αυλής ή τέλος, να έχουμε ένα σχολείο της γειτονιάς, το οποίο θα είναι ανοιχτό όλη μέρα ως πολιτιστικό κέντρο και τόπος δημοκρατίας και θα υποδέχεται τους ανθρώπους του πολιτισμού, της πολιτειότητας και της υγείας.

Alkionis 2

Μεταξύ αυτών που μίλησαν ήταν ο Άλκης Ρήγος, το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφορη περίοδο για δράση, η οποία έχει αντίπαλη μόνο την αδράνεια και τις δυνάμεις της.

Επίσης μίλησαν εκπαιδευτικοί του 132ο Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, από το 46ο Γυμνάσιο, η Σχολική Σύμβουλος Ζαχαρούλα Καραβά από τη «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά», ο Σχολικός Σύμβουλος Χάρης Παπαδόπουλος, η Ντίνα Ρέππα από τον σύλλογο εκπαιδευτικών «Αριστοτέλης», η Δέσποινα Μαυροματάκη από το Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας καθώς και εκπαιδευτικοί της εναλλακτικής παιδαγωγικής.

Αίσθηση προκάλεσε η επιστολή του Άγγελου Πατσιά, του δασκάλου του Φουρφουρά, που διαβάστηκε πρώτη στη σειρά και αφορά τον δρόμο που δείχνει και για τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία της χώρας μας.

Alikionis4 (2)

Τέλος μοιραστήκαμε την ταινία του Daniel Losset, «Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται» (2006), όπου σκεφτήκαμε τις αναλογίες με το παρόν, την ένταση των σχέσεων φασισμού και κομμουνισμού, τις τεχνικές του Freinet (τυπογραφείο, αλληλογραφία, σχολικό συμβούλιο, βιβλιοθήκη, σχολικός κήπος), τη σύνδεση της χειρωνακτικής εργασίας με την πνευματική εργασία, τις δυσκολίες του σχολείου της κοινότητας και τη δίψα να κινηθεί ο εκπαιδευτικός πέραν την αναπαραγωγής του κοινωνικού σχηματισμού και να εργαστεί για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, για κοινωνία χωρίς πολέμους και ταξικές πολιτικές σε βάρος της εργατικής τάξης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s