Ο Μάρτης του «Σκασιαρχείου»!

018

Δράσεις από την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο – Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας»

Η Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» είναι μια συνέργια εκπαιδευτικών, ανθρώπων από το χώρο του κινηματογράφου, του πολιτισμού, της αρχιτεκτονικής και των δομών πρόληψης και υγείας που εμπνέεται από τις ιδέες του Celestin Freinet και αποβλέπει σ’ ένα σχολείο της κοινότητας.

Προσφάτως προβάλλει και διακινεί την ταινία του Daniel Losset, Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται (2006). Το έργο της αφορά το δημόσιο σχολείο, την δυνατότητα η εκπαιδευτική πράξη να υλοποιεί το τρίπτυχο τάξη – αυλή – κοινότητα, την έκδοση σχολικών εντύπων, τον αλφαβητισμό στα Μέσα, την προαγωγή των δικαιωμάτων της ελευθερίας του παιδιού, την παιδαγωγική της αυλής, την ιδιότητα του πολίτη για το παιδί και την οριζοντιότητα των δικτύων που αφορούν το εκπαιδευτικό έργο.

Είναι μια ομάδα «ξέφρενων» εκπαιδευτικών που εμπνέονται από την ανάδειξη της εναλλακτικής παιδαγωγικής στο δημόσιο σχολείο, την κριτική και θεσμική παιδαγωγική, την ανάδειξη της σημασίας των ομάδων από την τάξη μέχρι την κοινότητα και τον ρόλο του εκπαιδευτικού για την υπέρβαση της αναπαραγωγής του κοινωνικού σχηματισμού και την εξάλειψη της σχολικής αποτυχίας.

Μερικές δράσεις για τις επόμενες μέρες είναι:

  • Στις 15/3/2015 ελάτε να γνωριστούμε ξανά! (Στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, 3 – 7 μ.μ.)
  • Στις 18/3 στο 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής (Σάκη Καράγιωργα και Δερβενακίων, 18:30)) προβολή της ταινίας του Daniel Losset, Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται (2006) και συζήτηση με θέμα «Επίκαιροι προβληματισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας».
  • Στις 21/3 στο 1ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών δύο επιμορφωτικά εργαστήρια και μια θεωρητική εισήγηση από την Δέσποινα Καρακατσάνη στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τον Σχολικό Σύμβουλο Γαλλικής Γλώσσας Στέλιο Μαρκαντωνάκη.
  • Στις 28/3, στο δεκαήμερο φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο θέατρο «Εμπρός», συμμετέχοντας με μαθητικές ταινίες, εισήγηση με θέμα την λογοκρισία του αναγνωστικού Οι φιλίες των παιδιών (2014), παίζοντας την ταινία του Daniel Losset, και συζητώντας με σχολεία για τον ρατσισμό, τον φασισμό, την ιθαγένεια των παιδιών, καθώς και την ενεργή πολιτειότητα μέσα στο σχολείο.
  • Στις 31/3 στο πλαίσιο συνεργασίας με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων της Α΄ Διεύθυνσης Π. Ε. Αθηνών, με εισηγήσεις και εργαστήρια για την πόλη, το βιβλίο και το παιδί, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού και εφηβικού βιβλίου (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηνών και 22ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών).
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s