«Σχολεία ανοιχτά στην κοινότητα»

anoixti_poli_Maios2015

Με μεγάλη επιτυχία και ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς και γονείς πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ομάδας παιδείας της «Ανοιχτής Πόλης» τη Δευτέρα 18/5 με θέμα «Σχολεία ανοιχτά στην κοινότητα».

Στην εκδήλωση συμμετείχε, εκπροσωπώντας την ομάδα «Σκασιαρχείο» ο Χαράλαμπος Μπαλτάς.

Ρεπορτάζ από τη εκδήλωση στον δικτυακό τόπο της «Ανοιχτής Πόλης»

Το βίντεο της εκδήλωσης

Η παρέμβαση του Χαράλαμπου Μπαλτά:

Το σχολείο της κοινότητας

Το σχολείο της κοινότητας έχει τις αναφορές του στον Κοινοτισμό, στην Αγωγή Υγείας, στην Θεσμική Παιδαγωγική, στην αρχιτεκτονική, στο τυπογραφείο, στην αποσχολειοποίηση και στις υποστηρικτικές δομές της πολιτειότητας. Επιστρέφει η νεωτερική κίνηση στο σχολείο και η κυκλοφορία των παιδιών. Αυτό που τίθεται για ένα γρήγορο μετασχηματισμό των σχολείων, μια συμβολή της παιδαγωγικής στον κοινωνικό μετασχηματισμό, είναι εν τέλει μια σχέση της αρχιτεκτονικής με την παιδαγωγική και την κίνηση. Το σχολείο της κοινότητας δεν είναι μόνο ένα κτίριο, αλλά μια “νήσος” με ελεύθερους και δομημένους χώρους που απαντούν στο τρίπτυχο τάξη – αυλή – κοινότητα. Τα παιδιά κάνουν διαδρομές στην πόλη και αποκτούν ιστορική και φυσική αίσθηση των πραγμάτων, μετατρέποντας τη μάθηση σε μια επιτέλεση των σχέσεων χρόνου και χώρου.

Σήμερα, η κατασκευή του εκφοβισμού στην αυλή, με τα μεγάλα ποσοστά που πήρε, συνέτεινε ακόμη πιο πολύ στο κλείσιμο του εκπαιδευτικού στην τάξη και στην προτροπή τα παιδιά να κάνουν αυτά που θέλουν έξω από στο σχολείο. Αυτό αφορά τόσο τον κλασσικό εκφοβισμό, όσο και τη σεξουαλική ζωή ή την πολιτική ζωή, με την είσοδο της πολιτικής στο σχολείο και την αντιπαράθεση του φασισμού με την δημοκρατία.

Το σχολείο αποκτούσε σε βάθος χρόνου τα χαρακτηριστικά του οστράκου. Τόσο η αυλή όσο και η τάξη συνεργούσαν στην επιστροφή στην αμιγώς γνωστική διαδικασία. Σήμερα αυτό που τίθεται ως αίτημα είναι ένα ανοιχτό προς τα μέσα και προς τα έξω σχολείο. Στο 35ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα Εξάρχεια τα τελευταία χρόνια δοκιμάσαμε το ανοιχτό προς τα έξω σχολείο, το εξωστρεφές σχολείο, το σχολείο της κοινότητας.

Σήμερα ζητάμε στο πλαίσιο της Παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο», ένα θερινό σχολείο στο Πεδίο του Άρεως.

Ζητάμε αλλαγή του νομικού καθεστώτος για περισσότερες εξόδους στα σχολεία, πλαίσιο να έχουμε συνεταιρισμούς και κοινωνική οικονομία μέσα στο σχολείο και δίκτυα σύμπραξης των σχολικών μονάδων με την κοινότητα.

Ζητάμε να έχουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με φορείς της κοινότητας, όπως τα κοινωνικά ιατρεία κια τις συλλογικές κουζίνες.

Ζητάμε ένα άλλο καθεστώς για τις βιβλιοθήκες που θα κάνει ανοιχτό το σχολείο. Ζητάμε να μπορούμε να τυπώνουμε εφημερίδες με τα παιδιά κι όχι να αναζητούμε τον κωδικό δαπάνης.

Ζητάμε τα σχολεία να γεμίσουν ομάδες χωρίς αρχηγούς.

Ζητάμε να υλοποιούνται στην πράξη μέσα από τις νέες αρμοδιότητες του Σχολικού Συμβουλίου και με την συμμετοχή της γνώμης των παιδιών, τα δικαιώματα της ελευθερίας κι όχι μόνο της ασφάλειας.

Ζητάμε αποσχολειοποίηση, να γεμίσει το σχολείο με δράσεις της αυλής και της τάξης, αλλά και να μην μένουμε μόνο σ’ αυτόν τον χώρο. Ζητάμε να κάνουμε το δικό μας «σκασιαρχείο»!

Χαράλαμπος Μπαλτάς
Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο» –
Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s