ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΦΡΕΝΕ

Affiche Peloponese

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΦΡΕΝΕ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΟ ΜΕ ΤΟ ICEM ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Θέμα: «Για ένα σχολείο ελεύθερο, ανοικτό και συνεργατικό. Επιμόρφωση 12 ωρών στην Παιδαγωγική του Σελεστέν Φρενέ»

Το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συνδιοργανώνει με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος καθώς και την παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο», επιμόρφωση 12 ωρών σε Αθήνα και Κόρινθο, η οποία απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε φοιτητές.

Σκοπός της επιμόρφωσης είναι η γνωριμία με την Παιδαγωγική Φρενέ καθώς και η ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων για ένα σύγχρονο σχολείο που δίνει έμφαση στις δεξιότητες ελεύθερης έκφρασης, επικοινωνίας και συνεργασίας, στη κριτική σκέψη και τη χειραφέτηση του μαθητή. Είναι επίσης η γνωριμία με τα παιδαγωγικά εργαλεία για την άσκηση της δημοκρατίας και την πρόληψη της βίας στο σχολείο, μέσα από τη συνεργασία, την υπεύθυνη συμμετοχή και τον ενεργό ρόλο του μαθητή καθώς και τον καθοδηγητικό ρόλο του δασκάλου.

Η επιμόρφωση θα γίνει από τα μέλη του Συνεργατικού Ινστιτούτου του Μοντέρνου Σχολείου-Παιδαγωγική Φρενέ της Γαλλίας (ICEM Pédagogie Freinet), Ολιβιέ Φρανκόμ, καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Πικαρντί Ι. Βερν, και Ντενί Μοράν, καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Λωρραίνης (με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά) σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο», Σοφία Λάχλου, Στέλλα Μπαδικιάν και Χαράλαμπο Μπαλτά.

Οι επιμορφούμενοι σε ομάδα των 25 ατόμων, με βιωματικό τρόπο, θα εμβαθύνουν στις αρχές και τις τεχνικές Φρενέ: Συμβούλια τάξης, Συμβούλια σχολικής κοινότητας, Συμβόλαια και πλάνα εργασίας, Εξατομικευμένη εργασία-αυτοδιόρθωση, Συλλογική εργασία, Ελεύθερη έκφραση, Σχολικά έντυπα (Εφημερίδα τάξης και Μικρά βιβλία), Διασχολική αλληλογραφία.

Η επιμόρφωση, 12 ωρών, θα πραγματοποιηθεί:

Α) Στην Αθήνα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31)

  • Δευτέρα 4 Απριλίου, 17.00-20.00
  • Τρίτη 5 Απριλίου, 17.00-20.00 και
  • Τετάρτη 6 Απριλίου 17.00-20.00.

(Η επιμόρφωση απευθύνεται κατά προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν τα βιωματικά εργαστήρια για την παιδαγωγική Φρενέ στο Γαλλικό Ινστιτούτο, 22-23 Ιανουαρίου ή/και 1-2 Απριλίου) και επιθυμούν να υποστηρίξουν τη διάδοση και εισαγωγή του ελεύθερου, ανοικτού και συνεργατικού σχολείου με την παιδαγωγική Φρενέ στα σχολεία τους.

Β) Στην Κόρινθο (για τους εκπαιδευτικούς της Πελοποννήσου και τους φοιτητές), στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

  • Παρασκευή 8 Απριλίου, 17.00-20.00 και
  • Σάββατο 9 Απριλίου, 11.00-18.00.

Η επιμόρφωση γίνεται δωρεάν για τους εκπαιδευτικούς. Παρακαλείστε να δηλώσετε εγκαίρως συμμετοχή. Συμπληρώστε τη φόρμα αίτησης εδώ: https://docs.google.com/forms/d/1MvpcmkK0nLqWVpKSQerErazh1h0UwMucNHs8J7uIfS8/viewform

Advertisements

3 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s