Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση στο ΕΜΠΡΟΣ

DSC00359

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2016 είχαμε τη δυνατότητα άλλη μια φορά να βρεθούμε στο φιλόξενο χώρο του θεάτρου «Εμπρός» για τέταρτη χρονιά. Τέσσερα χρόνια, ισάριθμα φεστιβάλ παραστατικών τεχνών, η ίδια αγωνία: να αγγίξουμε τον παγωμένο φασισμό, το κρύο κράτος της παγωμένης πολιτικής φιλοσοφίας.

Όλα αυτά τα χρόνια με το «Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας» και το «Σκασιαρχείο» φιλοδοξήσαμε να δημιουργούμε σχήματα από κοινού συνεργασίας και να μοιραζόμαστε εκδοχές του αισθητού.

Φέτος το «Σκασιαρχείο» ξεκίνησε με μια προσομοίωση της εκπομπής του τρίτου προγράμματος «οι απαγορευμένοι του γ΄ ράιχ» με τον Χρήστο Τσανάκα και την αφήγηση των σχέσεων του με τους επιζήσαντες του Άουσβιτς.

Η Εύη Μανοπούλου μίλησε για το εκπαιδευτικό ταξίδι των εφήβων στο Άουσβιτς, το φιλμ της Ιωννιδείου Σχολής και τις θεωρητικές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σήμερα για το ανείπωτο κακό.

Η Ράνια Καλαντζή αναφέρθηκε στη συνέχεια αυτών των προβληματισμών στη διδακτική πράξη και τη χρήση της φωτογραφίας.

Τέλος, ο Μπάμπης Μπαλτάς μίλησε για το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Λευτέρης Ξανθόπουλος για την Καρολίνα Μουχμούλη – Γαβριηλίδου, τη μαμά του Σάμη. Εστίασε στις δυνατές προοπτικές της υποκειμενικότητας στην σχέση της με την ιστορία (αντίσταση, συνεργασία, προσφυγιά, δικαιώματα που απορρέουν από την παιδική ηλικία) και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την απώλεια της ιδιότητας του πολίτη.

Μια εκδήλωση που δεν είχε βέβαια συμμετοχή μεγάλη, αλλά για τους συμμετέχοντες ήταν (και είναι) μια μνημονική επιτέλεση αυτής της άναστρης νύχτας της ανθρωπότητας. [Μπ.Μπ.]

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s