Το θέατρο και ο κινηματογράφος ως εργαλεία αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής εκπαίδευσης στα σχολεία

DSC00392

Πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Εμπρός» στις 21/5/2016 το πρόγραμμα δράσης του «Σκασιαρχείου». Στον κύριο χώρο είχαμε προβολές μαθητικών ταινιών και στον άλλο, στο φουαγιέ, κάναμε το εργαστήριο για τον δάσκαλο Γιάνους Κόρτσακ.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μικρή, όμως η συνεύρεση τόσων παθιασμένων ανθρώπων με το θέατρο και τον κινηματογράφο μας έδωσε τη δυνατότητα να αισθανθούμε όλοι/ όλες μια παρηγοριά για τη πολιτειότητα των παιδιών. Επίσης η παρουσία μιας ακτιβίστριας δημοσιογράφου, της Χρύσας, λειτούργησε ευεργετικά στις αφηγήσεις μας για το τι γίνεται στα σχολεία, σχετικά με τα ζητήματα εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας, του φύλου, της γονικής παρέμβασης στο έργο του σχολείου και της επιστροφής της αυθεντίας των γονιών.

Σήμερα, μετά το Ολοκαύτωμα και τα όρια που γνώρισε ο Διαφωτισμός, μιλάμε ξανά για το παιδί. Ο 20ος αιώνας είναι αιώνας του θανάτου, του παιδιού, των δικαιωμάτων του και του Οιδίποδα. Τι σχέση να έχουν όλα αυτά; Και τι είναι ο επόμενος; Από τη μια αναπληρώνουμε την απώλεια και την καταστατική έλλειψη που βιώνουμε μέσα από την ελπίδα που αφήνει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989).

Από την άλλη όμως, κάθε φορά που αρχίζουμε να μιλάμε, η απώλεια του σεβασμού για τον άλλον [other], αυτό το δικαίωμα του παιδιού, μας ξανακλείνει στη σιωπή. Αυτό το Άουσβιτς [Auswitcz], κατά την προσφιλή έκφραση του Derrida για τον ρατσισμό, είναι το απαρτχάιντ της γλώσσας, οι ξερές μας θορυβώδεις λέξεις. Κι όλα παγωμένα, όπως κι αυτό το κρύο κράτος.

Και το ερώτημα που τίθεται για τον άνθρωπο που ιστορεί είναι πώς ξεκινά η παιδαγωγική, δηλαδή ο κόσμος. Να το πούμε λοιπόν, ο κόσμος ξεκινά με τον δάσκαλο του Ολοκαυτώματος τον Γιάννους Κόρτσακ: με τις εφημερίδες των παιδιών, το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο, τα δικαιώματα, την κοινότητα, το παιδικό δικαστήριο, την εκπαίδευση και την αντίσταση στην εκπαίδευση. Και με την συνεργασία μικρών και μεγάλων! Και με την επιστροφή της ιδιότητας του πολίτη στα σώματά μας! [Μπάμπης Μπαλτάς]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s