ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΦΡΕΝΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ

dsc03009

Σε ένα σχολείο παράγκα στον προσφυγικό συνοικισμό της Καλογρέζας το 1930 ένας πρωτοπόρος δάσκαλος εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1930 τις παιδαγωγικές μεθόδους του Σελεστέν Φρενέ και βασικά το «Τυπογραφείο στο σχολείο». Ήταν ο Τζάνος Τσαγκιάς!

87 χρόνια μετά, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2016, το σχολείο, που σήμερα ονομάζεται 9ο Δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας και η παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο» τίμησαν τη μνήμη του και ανέδειξαν το έργο του με μια ημέρα αφιερωμένη σ αυτόν.

Η μέρα ξεκίνησε νωρίς το πρωί με τους μαθητές της  Β τάξης να έρχονται στην αίθουσα των υπολογιστών. Εκεί χρησιμοποιώντας τη ψηφιακή  τεχνολογία και με τη βοήθεια των δασκάλων τους Ευαγγελίας Τσουρουβελούδη, Αγγελικής Γκριτζάπη και Δέσποινας Μπαρμπαρή,  ολοκλήρωσαν τη σύνθεση των «μικρών βιβλίων» – τη σύγχρονη  μορφή του τυπογραφείου στο σχολείο.

Σε λίγο οι μικροί μαθητές εντυπωσιασμένοι πήραν στα χέρια τους τυπωμένα τα μικρά βιβλία, με τα δικά τους κείμενα και έγχρωμες φωτογραφίες. Και είχαν την ευκαιρία να τα συγκρίνουν με τα  ανηρτημένα σε ένα ταμπλό κείμενα των μαθητών του 1930! Κείμενα με εκπληκτικές περιγραφές του τόπου και των ανθρώπων της εποχής παράλληλα με σύγχρονα κείμενα μαθητών μεγαλύτερων τάξεων του σχολείου.

Στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων  γονείς και μαθητές βρέθηκαν όλοι μαζί για ένα μεγάλο ταξίδι στο παρελθόν.

1930

Οι κύριοι Χάρης Σαπουντζάκης και Λουκάς Χριστοδούλου με τη βοήθεια οπτικού υλικού μίλησαν για ην ιστορία τα Καλογρέζας και ανέδειξαν την εποχή στην οποία έδρασε ο Τζάνος Τσαγκιάς ο οποίος ήταν γνωστός μόνο ως «κύριος Τζάνος».

Ο Χαράλαμπος Μπαλτάς, εκ μέρους του «Σκασιαρχείου» μίλησε για την παιδαγωγική του Σελεστέν Φρενέ και τη σύγχρονη εφαρμογή της και κάλεσε τους μικρούς μαθητές να διαβάσουν μπροστά σε όλους τα μικρά βιβλία που πριν από λίγο τύπωσαν.

Η Παρασκευή Αλεξάνδρου μίλησε πιο εκτεταμένα για το έργο του Τζάνου Τσαγκιά, το πρώτο δάσκαλο από την Ελλάδα που είχε άμεση επαφή με τον Σελεστέν Φρενέ αλληλογραφώντας μαζί του από το 1928-29. Δυστυχώς οι πληροφορίες που έφτασαν στις μέρες μας γι αυτόν είναι λίγες και η έρευνα συνεχίζεται.

Τέλος τα παιδιά είχαν τη σπάνια  ευκαιρία να βιώσουν  τον παραδοσιακό τρόπο σύνθεσης ενός εντύπου, όπως ακριβώς έκαναν οι  μαθητές του Τζάνου Τσαγκιά. Ο Λουκάς Χριστοδούλου, πρώην τυπογράφος, είχε φέρει στο σχολείο μια ολόκληρη κάσα με μολυβένια τυπογραφικά στοιχεία. Μαζί με τα παιδιά έφτιαχνε λέξεις, βάζοντας το ένα γράμμα δίπλα στο άλλο. που σε λίγο εμφανίζονταν τυπωμένες στο χαρτί!

Μ αυτόν τον τρόπο και αυτήν την εξαιρετική σύνθεση του παρελθόντος  με το παρόν ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για τον Τζάνο Τσαγκιά.

dsc03013

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s