« Η τέχνη ως μεθοδολογικό εργαλείο της αντιαυταρχικής εκπαίδευσης»

 

Η παιδαγωγική ομάδα Ρεθύμνου « Για ένα Δημοκρατικό Σχολείο »  σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα Αθηνών « Το Σκασιαρχείο. Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας » συνεχίζει τις δράσεις της για την διάδοση της Παιδαγωγικής Freinet στην Κρήτη αλλά και μιας ευρύτερης ριζοσπαστικής προσέγγισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία έχει στο επίκεντρο το ίδιο το παιδί.

Ήδη ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στην Κρήτη έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του και την υποστήριξή του σε αυτή μας την προσπάθεια συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις μας. Για το λόγο αυτό  ήρθε η ώρα να συναντηθούμε και πάλι. Πρόκειται ουσιαστικά για την 4η συνάντησή μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017, διοργανώνουμε στο Ρέθυμνο παιδαγωγική ημερίδα με θέμα : «Η τέχνη ως μεθοδολογικό  εργαλείο της αντιαυταρχικής εκπαίδευσης» με εισηγήτριες τις Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα και Ασπασία Καλησώρα.  

Επίσημη καλεσμένη της ημερίδας μας θα είναι η κ. Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα, η οποία το 1975 ίδρυσε μαζί με άλλους δασκάλους το πειραματικό αντιαυταρχικό ιδιωτικό σχολείο «Το Εργαστήρι». Από το 1987 είναι ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία», μη κερδοσκοπικού φορέα ο οποίος έχει ως κύριο αντικείμενο την έρευνα/δράση γύρω από τα ζητήματα της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού με βασικό μεθοδολογικό εργαλείο την τέχνη.

Έχει σκηνοθετήσει την ταινία «Ο Χαρούμενος Εφιάλτης»  που αφορά στην αισθητική αγωγή των παιδιών. Έχει γράψει άρθρα και έχει συντονίσει εκδόσεις για την προώθηση της ισότητας δικαιωμάτων στην εκπαίδευση. Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε συνεργασία με την Αναστασία Χουντουμάδη το βιβλίο: «Η γοργόνα με το παπιγιόν. Η τέχνη και ο ακτιβισμός στην παιδαγωγική για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού» από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, το οποίο θα διατίθεται και στον χώρο της ημερίδας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης Ρεθύμνου (Κριτοβουλίδου 15-17, όπισθεν Δημαρχείου).

Οι πρωινές εισηγήσεις θα είναι ανοιχτές για το ευρύτερο κοινό, ενώ τα απογευματινά εργαστήρια θα αφορούν κυρίως εκπαιδευτικούς της τάξης (όλων των βαθμίδων) με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών (συνολικά 30).

 

Πρόγραμμα Ημερίδας

 

Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 10.00 πμ – 13.00μμ

 

Εισηγήσεις : Η αντιαυταρχική εκπαίδευση πυλώνας της δημοκρατίας

και της κοινωνικής δικαιοσύνης

 

  • «Η τέχνη και ο ακτιβισμός στην παιδαγωγική για την καταπολέμηση του κοινωνικού  αποκλεισμού»

Ομιλήτρια : Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα, εκπαιδευτικός, ιδρυτικό μέλος του αντιαυταρχικού σχολείου «Το Εργαστήρι» και του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία».

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου  «Η Γοργόνα με το παπιγιόν», η ομιλήτρια παρουσιάζει βασικές αρχές της παιδαγωγικής που αντιμάχεται τον αποκλεισμό καθώς και  τον  ρόλο που παίζει η καλλιτεχνική έκφραση στην εφαρμογή αυτών των αρχών.

 

  •      «Το Εργαστήρι. Ένα πείραμα αντιαυταρχικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης»

Ομιλήτρια : Ασπασία Καλησώρα, εκπαιδευτικός, μέλος των παιδαγωγικών ομάδων «Το Σκασιαρχείο» και «Για ένα Δημοκρατικό Σχολείο».

Το 1975, μια ομάδα εκπαιδευτικών ιδρύει ένα πειραματικό, αντιαυταρχικό σχολείο βασιζόμενη στο έργο των ριζοσπαστικών παιδαγωγικών αρχών των C.Freinet και A.S.Neill, το οποίο λειτούργησε επί μια δεκαετία. Η ομιλήτρια παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου  και αξιολογεί τα αποτελέσματα του παιδαγωγικού πειράματος, ως αντικείμενο μελέτης της ακαδημαϊκής – ερευνητικής της εργασίας.

 

  • « Σχεδία…..το πείραμα συνεχίζεται»

Ομιλήτρια : Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα

    Η ομιλήτρια παρουσιάζει την 30χρονη πορεία ενός φορέα που έχει στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού μέσα από συνεχή έρευνα/δράση  στον τομέα  της καταπολέμησης των προκαταλήψεων και διακρίσεων μέσω της καλλιτεχνικής παιδείας.  

 

  • «Η τέχνη ως παιδαγωγικό εργαλείο»

Προβολή οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού από το «Εργαστήρι» και τη «Σχεδία»  

 

  • Συζήτηση

 

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 17.00 μμ – 20.00 μμ

 

Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς:

   Οι βασικές αρχές της Αντιαυταρχικής Εκπαίδευσης στην σχολική τάξη και πράξη

  • « Καλλιτεχνικό εργαστήριο επικοινωνίας και ενσυναίσθησης »
  • « Η δημοκρατία ως βίωμα στη σχολική τάξη. Το μαθητικό συμβούλιο »

 

Συντονίζουν : Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα, Ασπασία Καλησώρα

  • Συζήτηση – Απολογισμός της Ημερίδας

Δηλώσεις  συμμετοχής  για τα βιωματικά εργαστήρια

Τηλ : 697 299 17 54 (μόνο απογευματινές ώρες)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας  (30 συμμετοχές)

Επιπλέον πληροφορίες: aspa2875@gmail.com

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s