Τυπογραφείο και Παιδαγωγική

Ta_aetopoula_FINAL-1

 

Μετά το σχολικό έντυπο «Οι Φιλίες των παιδιών» (2008/2013), «Τα παιδιά – πουλιά των Εξαρχείων» (2013), το λογοκριμένο αναγνωστικό «Οι Φιλίες των παιδιών» (2014), και την εφημερίδα «Παιδική Ελευθερία» (2017), φέτος εκδίδουμε την εφημερίδα τοίχου  «Τ’ αετόπουλα» (2018), με τα παιδιά της α’ τάξης του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Οι ιδέες του Celestin και της Elise Freinet είναι μια διαρκής πρόκληση να δούμε στην πράξη το ελεύθερο κείμενο, την αλληλογραφία, το τυπογραφείο, τα συλλογικά πλάνα εργασίας, το «Τι νέα;», το συμβούλιο τάξης, την βιβλιοθήκη, τον σχολικό κήπο, την παιδαγωγική της αυλής (υπαίθρια διδασκαλία) και τις εξόδους στην κοινότητα.

Δουλεύοντας στην τάξη τα γράμματα (σφραγίδες, μαγνητικά ή  χάρτινα, πόστερ, εφημερίδες) κι έχοντας καρμπόν (σαν το «Ψύλλο» (1990) του Δημήτρη Σπύρου) και γραφομηχανή, αρχίσαμε να παράγουμε ιστορίες (φακό – ιστορίες ή εικονο – ιστορίες),  στίχους (ποιήματα), παραγράφους και μικρά βιβλία (το πρώτο τυπογραφείο του Freinet). Και επισκεφτήκαμε και το Εθνικό Τυπογραφείο (δίπλα στο σχολείο μας) όπου εκεί κάναμε το  τύπωμα για να αφισοκολλήσουμε τη γειτονιά των Εξαρχείων (με 2 πόστερ 35Χ50).

Επίσης με την αλληλογραφία μας λάβαμε και την εφημερίδα του 40ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών «Το 40ο Express». Τα παιδιά γοητεύτηκαν. Έχει πρωτοσέλιδο τον πρώτο μικρό εφημεριδοπώλη στο βαγόνι ενός τρένου, τον Τόμας Έντισον!  Με την σειρά μας θα την στείλουμε κι εμείς!

Τα παιδιά ταχυδρόμοι και αφισοκολλητές λοιπόν!!! Για την σχολική εφημερίδα μας τοίχου «Τ’ αετόπουλα» (2018) έχουμε δύο σελιδοποιήσεις, μία που την μοιραζόμαστε με τα παιδιά και τους γονείς μέσα στο σχολείο και μία για τη συμβολή μας στη δημόσια σφαίρα του σχολείου της κοινότητας, για το οποίο (συν) εργαζόμαστε χρόνια τώρα. Αυτό το δεύτερο τύπωμα είναι με 2 πόστερ τα οποία εν συνόλω κάνουν ένα τυπογραφικό χαρτί (1Χ0,70). Το περιεχόμενο στις 2 σελιδοποιήσεις είναι διαφορετικό, αλλά το πνεύμα το ίδιο! Καλή ανάγνωση στους δρόμους της πόλης! Η γειτονιά μας προσφέρεται με την κουλτούρα της για οπτικό αλφαβητισμό στους τοίχους της!!!! (Χαράλαμπος Μπαλτάς, 6/6/2018)

Κατεβάστε την εφημερίδα τοίχου σε μορφή pdf από εδώ Ta_aetopoula

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s