ΤΟ «ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ» ΣΤΗΝ  8η  ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - 2018

Το Σάββατο 24/11/2018, στις 15:00, η Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο», με τους Φωτεινή Παπαρήγα, Κατερίνα Αλεξιάδη και Χαράλαμπο Μπαλτά, σας καλεί στο εργαστήριο «Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση: δουλεύοντας θεατρικά με την παιδαγωγική του Janusz Korczak”. (Σχολή Μωραΐτη). Μαζί μας και η Μπεάτα Ζουλκιέβιτς και η Νάντια Τσενέ, να στηρίζουν αυτό το εγχείρημα Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να δουλέψουν στην τάξη την ιδέα του Ολοκαυτώματος. Όλα τα υλικά αυτού του εργαστηρίου έχουν παραχθεί από την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο».

Το «Σκασιαρχείο» συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του μέσα κι έξω από τα σχολεία παράγει όλο αυτά τα χρόνια νέα υλικά για το Ολοκαύτωμα. Στο θέατρο «Εμπρός», στο πλαίσιο του 4ου Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών (2016), κάναμε ως μια πρώτη ιδέα αυτό το εκπαιδευτικό εργαστήριο, χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό των εργαστηρίων για το έργο του Ντέιβιντ Γκρεγκ, «Ποιος είναι ο δόκτωρ Κόρτσακ;» (Πόρτα 2015). Δουλέψαμε αναλύοντας τα προσφάτως μεταφρασμένα από την Φωτεινή Παπαρήγα ημερολόγια αυτού του δασκάλου. Τα ημερολόγια είναι υλικά για να δημιουργηθούν οι διαφορετικές προοπτικές – ομάδες (αντίσταση, συνεργασία, προσφυγιά, δικαιώματα των παιδιών), πάνω στο έργο και τη ζωή αυτού του Πολωνού δασκάλου του Ολοκαυτώματος. Οι προτάσεις από τα ημερολόγια εναλλάσσονται από διαφορετικές φωνές προκειμένου να αποδοθεί η σύγχυση, η πολυφωνία, η διαφορετική κάθε φορά προοπτική και η τελική επιλογή της κριτικής σκέψης. Η δημιουργία των τεσσάρων ομάδων αποβλέπει στην ρητορική αντιπαράθεση με βάση ένα κεντρικό πρόσωπο που είναι η μάσκα του δασκάλου, το οποίο ζητά ν’ ακούσει από τις ομάδες τις προοπτικές, να τις συμβουλευτεί και να επιλέξει το καλύτερο ιστορικά (δεσμευτικά).

Πρόσφατη συνεργασία μας είναι με το θέατρο Άλφα – Ιδέα και το θεατρικό του Κόρτσακ «Ο βασιλιάς Ματίας ο Α΄», διασκευασμένο από την Άλκη Ζέη. Επίσης, μεταφράσαμε το θεατρικό του Ταγκόρ «Το ταχυδρομείο» (1914) που παίζεται λίγο πριν την Τρεμπλίνκα από τον Κόρτσακ και τους μαθητές του, το καλοκαίρι του 1942, για να εξημερώσει τα παιδιά με τον θάνατο, μια δουλειά από την Έλενα Μολασιώτη και τον Σωτήρη Πανταζή. Αποσπάσματα αυτού του έργου προβάλλονται στη σπάνια ταινία του ΑντρέιΒάιντα, «Η θυσία του Κόρτσακ» (1990), η οποία διακινείται από την ομάδα μας. Αυτό το θεατρικό θα συνδεθεί με το παλαιότερο έργο μας και θα παραχθεί ένα νέο εργαστήρι για το παράδοξο δικαίωμα του παιδιού στον θάνατο, ως ένα από τα βασικά δικαιώματα του παιδιού στη χορεία των δικαιωμάτων του παιδιού του Janusz Korczak. Σ’ αυτό το εγχείρημα για τη διάδοση των ιδεών αυτού του δασκάλου συμμετέχουν από το 2012 στα εργαστήρια μας η Μπεάτα Ζουλκιέβιτς και ο Γιώργος Μόσχος. Η εκδήλωση που έγινε το 2014 για το δάσκαλο του Ολοκαυτώματος με το «Σκασιαρχείο» και τον Συνήγορο του Παιδιού κρατά επίκαιρη αυτή τη σκέψη. Πρόσφατα επίσης η Μπεάτα Ζουλκιέβιτς μετέφρασε το έργο του «Το δικαίωμα του παιδιού στο σεβασμό» (2017), μέρος του οποίου θα χρησιμοποιηθεί και στο εργαστήριο. Σύντομα η ομάδα μας θα εκδώσει κι ένα βιβλίο που συνδέει τον Janusz Korczak  με τον Celestin Freinet στο πλαίσιο της θεσμικής παιδαγωγικής. Και τον Ιανουάριο του 2019 θα έχουμε μια συνεργασία για το Ολοκαύτωμα με τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης».

Δηλώστε συμμετοχή για το εργαστήριο στο Πανελλήνιο Δίκτυο Για το θέατρο στην Εκπαίδευση!!!!!

Εργαστήριο 2,5 ωρών
Συμμετοχή στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Αθήνα 2018
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση: Δουλεύοντας θεατρικά με την παιδαγωγική του Janusz Korczak

Σχολή Μωραΐτη, Σάββατο, 24/11/2018 (ώρα: 15:00)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s