Επιμόρφωση στην παιδαγωγική FREINET στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ)

Την Παρασκευή ξεκίνησε η επιμόρφωση σε περίπου πενήντα φοιτητές/ φοιτήτριες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) στην παιδαγωγική Freinet. Έχουμε προγραμματίσει έξι(6) συναντήσεις σε μια μεγάλη διάρκεια, με τελικό θέμα των φοιτητών/ τριών το«Σχολικό Συνεταιρισμό».

Αυτές οι συναντήσεις αφορούν την θεσμική παιδαγωγική και τα εργαλεία της, την συνεργατική τάξη, τα πλάνα εργασίας και τις συλλογικές δράσεις, όπως είναι ο συνεταιρισμός. Είναι η δεύτερη φορά που επιλέγουμε αυτό το θέμα, καθώς και στην Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ των Αλληλέγγυων Σχολείων το καλοκαίρι του 2018, είχαμε κάνει αυτή την επιλογή, με μια ομάδα του«Σκασιαρχείου» που από τότε συνεχίζει να δουλεύει πάνω στη δεύτερη τεχνική του κινήματος Freinet, την συνεταιριστική τάξη.

Στην πρώτη μας συνάντηση την Παρασκευή 23/11/ 2018 ήμασταν με την Κατερίνα Αλεξιάδη και τον Χαράλαμπο Μπαλτά και συνεργαστήκαμε, προκειμένου να γίνουν ορατά τα χαρακτηριστικά της παιδαγωγικής μας. Πρώτα έγινε διαλεκτική αντιπαράθεση με την έδρα, την πρώτη τεχνική του Freinet.  Το μικρό φιλμ του Φιλίπ Μεριέ, «Σελεστέν Φρενέ» (2000, 13’) ήταν πολύ κατατοπιστικό γι’ αυτά που θα ακολουθούσαν. Η επιθυμία, οι τεχνικές, η μη – κατευθυντικότητα και το νόημα του σχολείου έδωσαν τις πρώτες ιδέες. Ο συνεταιρισμός καλείται να υπηρετήσει τις τεχνικές. Τα παιδιά έκαναν μετά ομάδες και παρουσίασαν το σχολείο όπως το φαντάζονται ή το ονειρεύονται. Το παρουσίασαν κι έδωσαν έμφαση με ολικό τρόπο στο σύνολο της ιδέας του σχολείου (αρχιτεκτονική, διδακτικές, υπαίθρια διδασκαλία, τέχνη,βιβλιοθήκη). Κι ύστερα στη μεγάλη μας ολομέλεια μοιράσαμε υλικά και ανταλλάξαμε ιδέες για τη δομή των συναντήσεων μας, αποβλέποντας να δημιουργήσει δεσμούς ανάμεσα στον συνεταιρισμό και την παιδαγωγική μας. Και να εξελίξουν τα ίδια τα παιδιά αυτή τη σχέση προκειμένου να λάβει περαιτέρω δημοσιότητα ο σχολικός συνεταιρισμός έτσι ώστε να μην έχουμε συνεταιριστικά σχολεία χωρίς παιδαγωγική Freinetκαι παιδαγωγική Freinet χωρίς συνεταιρισμούς.

Η Βασιλική Μπρίνια, η υπεύθυνη του προγράμματος μας για την διδακτική επάρκεια των φοιτητών / τριων, μας υποδέχθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Συνεργαζόμενη με το «Σκασιαρχείο» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φέτος δίνει περισσότερο χρόνο στις συναντήσεις μας για μια πιο πλήρη εκπαίδευση. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Κι εμείς έτοιμοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στο συλλογικό πλάνο που όλοι/ ες μοιραζόμαστε. [Μπ. Μπ.] 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s