ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ!

Η παιδαγωγική Φρενέ είναι συνυφασμένη με το τυπογραφείο στο σχολείο καθώς πρώτος ο Σελεστέν Φρενέ από το 1920 εισήγαγε την τεχνική του τυπογραφείου στην παιδαγωγική διαδικασία ως ένα εργαλείο ελεύθερης έκφρασης των μαθητών. 

Σκηνές αντίστοιχες με αυτές που βλέπουμε στην ταινία «Το Σκασιαρχείο», όταν ο δάσκαλος ανοίγει μπροστά στους έκπληκτους μαθητές του το δέμα με τα τυπογραφικά στοιχεία, ξετυλίχτηκαν πριν λίγες μέρες στο 4ο Δημοτικό σχολείο Ταύρου.

Ήταν η Τρίτη 28/5 όταν ανοίξαμε το βαρύ δέμα από τη Λήμνο. Μεγάλη η συγκίνηση για τα  μέλη του «Σκασιαρχείου» που ήταν παρόντα όταν είδαν να εμφανίζεται μπροστά τους το δικό τους τυπογραφείο.  

Με πρωτοβουλία δάσκαλου Θανάση Παπαδόπουλου, είχαν φτάσει από τη Λήμνο οι κάσες με τα τυπογραφικά στοιχεία και τα άλλα σύνεργα που ανήκαν στο οικογενειακό του τυπογραφείο και τώρα, μετά τη δωρεά, αποτελούν ιδιοκτησία του Σκασιαρχείου.

Με τη συμμετοχή παιδιών του σχολείου το τυπογραφείο μπήκε σε λειτουργία. Στην πρώτη πειραματική λειτουργία. Με την καθοδήγηση του Θανάση Παπαδόπουλου όλοι μαζί στοιχειοθέτησαν τις πρώτες φράσεις, μελάνωσαν τα στοιχεία και τύπωσαν τα πρώτα χαρτιά.

Ο καθένας πήρε από ένα ως πολύτιμο ενθύμιο.

Ως προσωρινός χώρος εγκατάστασης του τυπογραφείου επελέγη το πρωτοπόρο 4ο Δημοτικό σχολείο Ταύρου, αλλά από τη νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει τα ταξίδια του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s