2018 XANIA FESTIVAL

Μια δυναμική παρουσία πρόκειται να έχει τις επόμενες μέρες η Παιδαγωγική Ομάδα «Σκασιαρχείο» στην Κρήτη. Συνεχίζοντας το επιμορφωτικό έργο πάνω στην Παιδαγωγική Φρενέ, μια ομάδα έμπειρων στελεχών θα κάνει διαλέξεις, εργαστήρια και προβολές και θα συζητήσει με τους συμμετέχοντες.

ΧΑΝΙΑ

Αρχή γίνεται από τα Χανιά την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση έχει θέμα: «Η παιδαγωγική Φρενέ. Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση και πραγματοποιείται στα πλαίσια του 6ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Χανίων.

Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη γνωριμία με την παιδαγωγική Φρενέ μέσα από την προβολή ταινιών την εισήγηση του Νίκου Θεοδοσίου για τη φιλοσοφία της παιδαγωγικής Φρενέ και το εργαστήριο για τη σχολική συνέλευση από την Ασπασία Καλησώρα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18.00 – 19.30 Προβολή ταινίας

19.30-20.30 Εργαστήριο « Τα παιδιά, οι μκροί πολίτες του σήμερα »

Περιγραφή Εργαστηρίου

Η έννοια της δημοκρατικής παιδείας οφείλει να αποτελεί κεντρική έννοια της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας τοποθετώντας το παιδί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της. Μέσω του θεσμού της σχολικής συνέλευσης, θα εξερευνήσουμε βιωματικά τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους για ζητήματα που τα αφορούν, να διαχειριστούν αποτελεσματικά το πολύπλοκο πλέγμα των σχολικών σχέσεων και να νιώσουν ότι συμμετέχουν ενεργά και ως ισότιμα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

diktyo1diorth_web

ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνεχίζουμε το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2018 στο Ρέθυμνο.

Πρόσκειται για την πρώτη συνάντηση εκπαιδευτικών για τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργατικών σχολείων με την παιδαγωγική Φρενέ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί    2ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου,  και θα ξεκινήσει στις 9:00 πμ.

Το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει

Η παιδαγωγική ομάδα Ρεθύμνου « Για ένα Δημοκρατικό Σχολείο »  σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα Αθηνών «Το Σκασιαρχείο. Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας» συνεχίζει τις δράσεις της για την διάδοση της Παιδαγωγικής Freinet, της Θεσμικής και Κριτικής Παιδαγωγικής στην Κρήτη. Ήδη ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στην Κρήτη έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του και την υποστήριξή του σε αυτή μας την προσπάθεια συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις μας.  Για το λόγο αυτό  ήρθε η ώρα να συναντηθούμε και πάλι. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο εγχείρημα και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Πιο συγκεκριμένα, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην πρώτη συνάντηση για το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Κρήτης με την παιδαγωγική Freinet

Σκοπός του Δικτύου είναι να δημιουργήσουμε μια «μικρή κιβωτό» ιδεών και παιδαγωγικών αντιλήψεων για ένα σχολείο ελεύθερο, ανοικτό και συνεργατικό:

  • με έμφαση στις δεξιότητες έκφρασης, επικοινωνίας και συνεργασίας
  • με την καλλιτεχνική έκφραση και τον κινηματογράφο
  • με το τυπογραφείο και τα σχολικά έντυπα (σχολική εφημερίδα, Μικρά βιβλία, κτλ)
  • με τη συνεταιριστική κοινότητα τάξης και με τα μαθητικά Συμβούλια σε κεντρικό ρόλο για τη λειτουργία της τάξης και του σχολείου
  • με τα παιδιά να βιώνουν τη δημοκρατία στο σχολείο τους, να συν- διαμορφώνουν το περιβάλλον τους με τις δράσεις τους και
  • με τα παιδιά να είναι οι ενεργοί, υπεύθυνοι και χειραφετημένοι πολίτες του σήμερα και του αύριο.

Στη πρώτη μας συνάντηση θα έχουμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας την Σοφία Λάχλου, τον Νίκο Θεοδοσίου και την Ασπασία Καλησώρα, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο. Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ

9:00-9:30           Προσέλευση

9:30-10:00         Γνωριμία των μελών του Δικτύου

10:00-10:45       Φιλοσοφία της Παιδαγωγικής Freinet – Δομή και λειτουργία του Δικτύου

10:45-11:00        Διάλειμμα

11:00-12:30        Παιδαγωγικές Τεχνικές Freinet: «Τι νέα» & «Συμβούλιο Τάξης»

12:30-12:45        Απολογισμός Συνάντησης Δικτύου

12:45-13:15       Διάλειμμα

Β. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

13:15-14:30      Παιδαγωγικές Τεχνικές Freinet:

  1. Σχολική Εφημερίδα
  2. Η κινηματογραφική δημιουργία στην τάξη. Τα πρώτα απλά βήματα με τη χρήση    κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ».

Για την καλύτερη οργάνωση της συνάντησης θα θέλαμε να μας αποστείλετε το συντομότερο δυνατό ένα μήνυμα στο: dimokratikosxoleioreth@gmail.com αναγράφοντας: ονοματεπώνυμο, σχολείο, τηλέφωνο, mail  και δηλώνοντας συμμετοχή είτε στο Δίκτυο είτε στο Δίκτυο και το ένα επιπλέον εργαστήρι στο οποίο επιθυμείτε να συμμετέχετε.